Lambrisering aan de muur van je woonkamer

Het klinkt ouderwets en stoffig, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn: een muur met lambrisering. In veel huizen kom je nog een gang of andere ruimte tegen waar lambrisering tegen de muur is geplakt. Wat is lambrisering, wat zijn de voordelen ervan en hoe kun je het op een moderne manier toepassen in je huis? Dat lees je hieronder.

Wat is lambrisering?

Lambrisering bestaat uit houten panelen met een mooi afgewerkte rand die tegen de onderkant van de muur wordt geplaatst. Het kan dienen ter versiering of ter bescherming van een wand. In oudere huizen kom je lambrisering voornamelijk tegen als houten latjes. Tegenwoordig zie je veel meer de panelenvariant. Lambrisering hoeft niet persé tegen een muur worden geplaatst, maar staat ook heel mooi op een kastdeur. Vaak wordt lambrisering gemaakt van hout. Dit doet warm aan en is daarnaast ook heel stevig, waardoor het wel tegen een stootje kan. De goedkopere variant van lambrisering is MDF. Dit ziet er net iets minder mooi uit dan die van hout, maar is wel goedkoper.

De voor- en nadelen van lambrisering

Lambrisering van Skantrae kan heel goed worden gebruikt als je beschadigingen in de muur wil wegwerken zonder de hele muur te hoeven bewerken. Omdat de lambrisering uit grotere vlakken bestaat, verbergt het de oneffenheden heel goed. Een ander voordeel is dat je met panelen heel snel een groter geheel bedekt. Het is dus een heel snelle manier om je muur te bewerken. Daarnaast ziet lambrisering er heel ruimtelijk uit. Het doet een ruimte zeker groter lijken, mits je geen heel brede afwerking gebruikt aan de bovenkant. Een nadeel van het gebruik van lambrisering is het verwijderen. Mocht je na verloop van tijd toch besluiten om iets anders te willen, dan geeft het verwijderen wel extra werk. Als je pech hebt beschadigd de muur een stuk mee, en dat moet toch weer mooi gladgemaakt worden. Een ander nadeel is dat een lambrisering van MDF niet goed tegen vocht kan. Het materiaal blijft dan niet mooi strak. Zeker als je het in een huis wil plaatsen dat al ouder is, is dit zeker iets om rekening mee te houden.

Tips voor een mooie lambrisering

Om door middel van lambrisering een ruimte optisch te vergroten is het belangrijk rekening te houden met de te gebruiken kleuren. Een ruimte die van boven donker is geverfd ziet er kleiner uit dan een ruimte die van boven licht is. Je kan naast het plaatsen van lambrisering tegen de muur aan er ook voor kiezen om de lambrisering in de muur te plaatsen. Daarmee voorkom je het niveauverschil dat op de muur ontstaat. Om dit te kunnen bewerkstelligen maak je in de muur een kleine inkeping om daar de lambrisering in te maken.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *